Starten

Rasmus og Verdens Beste Band ble starta i 2007, da Rasmus fikk med seg kompisene Erlend og Jovan og lagde barneplata ”Kyssing e hæsli”. Her sang de om heslig kyssing, om å ha Sommerferiyeah og om en Farmor og Mormor som var kjærester.  
Folk likte musikken så godt at de tre fikk reise rundt og spille på skoler, musikkfestivaler og på barne-tv. På sommeren fant de fram en gammel campingvogn og sagde av den ene siden med vinkelsliper, slik at de kunne bruke vogna som scene.  
Så bra gikk det, at bandet til og med fikk en pris som kalles Spellemannprisen. Det var fordi noen syntes at ”Kyssing e hæsli” var årets beste barneplate. 

”Puppan te Rasmus ”

Sånn gikk et par år.
En dag sto så Rasmus på badet sammen med ungene sine. Og det var da de begynte å snakke om puppene hans. ”Pupper!!” sa Rasmus. ”Jeg har da vel ikke pupper. Det er bare damer som har pupper!”
Ungene ga seg ikke. Pappaen deres hadde pupper, ”pappa-pupper”! Og ikke nok med det. De hadde også sett at bestefar hadde pupper. Når Rasmus så etter i speilet, så tenkte han at ”Joda, de har jo i grunnen rett. Jeg har pupper”
Dermed skrev Rasmus sangen om ”Puppan te pappa”, som også ble tittelen på bandets nye plate. Her fikk de med seg enda en kompis, nemlig trommeslageren Carl Haakon, som tidligere hadde spilt med Knutsen & Ludvigsen og Åge Aleksandersen. På den nye plata sang de om Fiskebolla i sjokoladesaus, Daniel i datt i do og Mor og far sin sang.
Igjen dro Rasmus, Erlend, Jovan og Carl Haakon rundt og spilte. De spilte på tv-program, for Hans Majestet Kongen og Dronningen, og på ny fikk de en blank Spellemannpris.

Hva og hvem er Kosinus? 

Nuss nuss kosinus, kosi kosi nuss! 
På denne tiden fikk Rasmus telefon fra barne-tv, eller NRK Super som det også kalles. De skulle lage en serie om en blå drage som het ”Kosinus”. Det rare med Kosinus er at han elsker tall. Ikke på den vanlig tall-måten. Men mest liker han å spise dem. … altså.. tall!
Rasmus og bandet lagde musikken til alle fire sesongene av Kosinus-serien. En av sangene begynner med: ”Nuss nuss Kosinus. Kosi, kosi, nuss” Det er ganske vanskelig å si. Så hvis du vil lære deg det, må du begynne langsomt og deretter øke farten etter hvert.

Foto: Bård Engelsås

Hula hula hele jula 

Har du hørt om ”hula-dans”?
Å danse ”hula” er noe mange har prøvd på med vekslende hell. Det gjøres gjerne med bastskjørt og blomst i håret, og opprinnelig stammer dansen fra en øygruppe i Stillehavet som heter Polynesia.
Du lurer kanskje på hva huladans har med jul og gjøre. Ingenting! Men det var faktisk sånn at Rasmus og ungene en gang drev og tulla, og da begynte en av dem å synge ”hula hula, hele jula”. Antageligvis fordi det rimte så fint.
”Hula Hula” endte opp på plata ”Gul snø”, som ble utgitt i 2012. Her laget Rasmus og bandet tolv splitter nye sanger om vinter, snø, og om å feire jul. De avslørte hva lærere gjør når de ikke jobber, fortalte om den gangen skistjernen Petter Northug jr var barn, og om hvor all den gule snøen egentlig kommer fra. 

”Tante kom med toget. Onkel kom med taxi. 
Farmor kom med kake og boksa med snacks i… ” 

Også denne gangen ble plata nominert til Spellemannpris. Men denne gangen var det en dame i Bergen som fikk den. Hun heter Christine.

”The MUSICAL”

Midt i Trondheim (der Rasmus og bandet bor) finnes det en stor bygning, og utenpå står det ”TEATER”! I november 2014 var det duket for premiere på Rasmus og verdens beste bands helt egne musikal! Sammen med skuespillere, teknikere og instruktører lagde bandet musikalen ”Puppan te pappa”. 
Stykket handlet om Sylfrekke Vibeke og pappaen hennes, og historien begynner med at Vibeke en dag sier at pappaen hennes har fått pupper. Pappaen liker det dårlig, og dermed begynner han å trene. Han trener og trener og blir helt besatt, og Vibeke må prøve å redde pappaen før han tørner fullstendig. Musikalen ble kjempeflott, og i en av sangene synger Vibeke om hvor fin pappaen hennes er:

”En pappa e sterk som en betongvegg

Jage vekk kua og illsinte klegg

Bær dæ i seng når du e altfor trøtt

Får dæ på do, når du e nødt…” 

Litt av en jobb” og sangen ”REGN” 

Samme høst fikk Rasmus besøk av Elena og Johanna, to unger fra NRK Super programmet ”Litt av en jobb”. I programmet drar barn rundt og undersøker hvordan voksne jobber. Hva gjør de egentlig på arbeidsplassen sin? Elena og Johanna hadde vært på besøk både på en brannstasjon, et bakeri og i svømmehallen. Denne dagen var turen kommet til Rasmus.  
Elena og Johanna spurte om alt mulig rart, og Rasmus fant ut at den beste måten og vise dem hva han jobbet med var å simpelthen lage en helt ny sang.  Først var det litt vanskelig å finne på noe å synge om, men så fant de ut at sangen kunne handle om regn. Etterpå ringte Rasmus til bandet, og fikk dem til å stikke innom. Elena og Johanna måtte spille på glass, helle vann i en bøtte og blåse boblelyder, slik at man på en måte kunne ”høre” regnet inne i selve musikken.
Klikk på TV´n for å se programmet!

Snøhula – en juleforestilling om å bli skilt

Har du foreldre som er skilt? Eller kanskje venner som har skilte foreldre?
Det finnes både vegskilt, navneskilt og bilskilt. Men det er selvfølgelig ikke det vi mener. Vi mener det at noen ganger så greier ikke foreldre å bo sammen. De er uenige og krangler. Og da er det nok best at de ikke bor sammen, men rett og slett flytter fra hverandre, – selv om de er glad i hverandre!
Det var dette teaterforestillingen SNØHULA handla om. Den ble laget på noe som heter Turneteateret i Trøndelag og hadde premiere i 2016. Forestillinga handler om SIGURD, som har nyskilte foreldre og opplever at de krangler om hvor han og søsteren skal være i jula. Til slutt får han nok og rømmer inn i en snøhule. Her treffer han tre magiske figurer: En ”latterfnatt”, en ”sinnapropp” og en ”tåreperse”.
Teaterstykket er inspirert av sangen ”Snøhula” fra platen ”Gul snø”.

”Æ kunn ha vært te mamma,
 æ kunn ha vært te pappa

Æ kunn ha sett på tv
kosa mæ og slappa a …”

10 års jubileum

I 2017 hadde bandet plutselig spilt sammen i 10 år. Jubileet ble feiret med en ny plate, bursdagskonserter på Trøndelag teater og en ekstra stor porsjon fiskeboller i sjokoladesaus. 
Samtidig fikk bandet et nytt medlem, nemlig Kriss. Kriss kan spille på uttrekkbar 17 mai fløyte, bøtte, spade, trompet, xylofon og mange fler instrumenter. Men han syns det er artigst å spille piano og på en spesiell gitar som kalles ”dobro” .  
Den nye plata fikk navnet ”Banjo på badet”. Her finner du ”Ballongsangen”, ”Regn” og den veldig alvorlige sangen om ”Gutten på stranda”. Plata ble veldig godt mottatt. Rasmus og vennene dro nok en gang rundt og spilte på festivaler, skoler og i barnehager, og fikk en ny blank og feiende flott Spellemannpris. 

“Du e en pandemi i hjertet mitt”

Vet du hva en pandemi er?

I 2020 ble plutselig hele verden rammet av en sykdom som ble kallt covid19. Siden det ikke fantes noen medisin mot den, så bestemte mange land at barn og voksne ikke kunne gå på skole, barnehage og jobb. Sånn var det også i Norge.

Det ble en rar tid, og mange syntes at det var skikkelig kjedelig og vanskelig – også Rasmus og Verdens Beste Band. Plutselig kunne ikke bandet reise rundt å spille lenger. Da var det noen som kom på at man kunne spille konsert på internett. Ramus og bandet kastet seg på ideen, fikk tak i videokamera og filmet i vei. De spilte konserter på Facebook og de spilte konserter på skjermer foran skoleklasser rundt omkring i hele landet. Det var ganske gøy, men heldigvis var det tilslutt noen som fant en medisin som tok knekken på coviden. Dermed var pandemien over. Endelig kunne barn og voksne, mammaer og pappaer – og Rasmus og Verdens Beste Band – fungere som normalt igjen. Eller nesten som normalt. Etter mange år sluttet Erlend i bandet. I stedet fikk Rasmus og Kriss med seg Stian og Morten på trommer og bass. De dro til Bergen og spilte inn fjorten nye sanger. Albumet ble hetende «Tunga på gjerdet»  og kom ut høsten 2022., og på en av sangene synger Rasmus «Du e en pandemi i hjertet mitt».

Hva skjer nå? 

Hva Rasmus og Verdens Beste Band gjør akkurat nå, vet vi ikke helt. Men nye sanger, nye plater og prosjekter er stadig på gang. Til nå har gruppa gitt ut 6 plater, 70 sanger, laget 1 musikal, spilt med korps og symfoniorkester, solgt hauger med plater og blitt streamet tusenvis av ganger. De har mottatt 4 spellemannpriser, kulturpriser, vært fylkeskunstnere og fått Alf Prøysens
“Teskjekjerringpris” for sitt arbeid med barnekultur.

Spellemannprisen 2023

Tegnet av Øystein Dolmen

Kjøp musikken

Alle CDene våre kan du høre på i Spotify og iTunes, kjøpe i musikkforretninger eller bestille direkte fra oss på post@raaproduksjoner.no

RAA Produksjoner

Rasmus jobber også med andre ting i RAA produksjoner - som du kan se mer om på hjemmesiden til RAA.

Booking

Rasmus & Verdens Beste Band bookes gjennom: polarartist.no 
Vibeke Hay Wold, Agent / Manager
+47 920 52 594  vibeke@polarartist.no

Følg oss!

Følg med på hva vi holder på
med på Face og Insta!